Profesori de română

INFORMAŢII UTILE PENTRU PROFESORII DE LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ

 • Statistică

  • 1,121,673 vizitatori

Informaţii utile

SIMPOZIONUL NAŢIONAL DE DIDACTICA LIMBII ŞI LITERATURII ROMÂNE

ediţia a X-a

11-13 decembrie 2009,Cluj

Canonul Şcolar

cu secţiunile:

I.

Canonul instituţiilor culturale şi canonul instituţiei şcolare

II.

Dinamică. Mize. Impact

III.

Limite. Dispute

 

Vă rugăm să trimiteţi până la data 15 noiembrie 2009 titlul şi rezumatul lucrării/ atelierului/posterului (maximum 250 de cuvinte)

Pentru informaţii accesaţi : http://www.anpro.ro

Telefon: 0264/443047; 0264/591473

anprocluj@yahoo.com

 

 

La fel ca la ediţiile precedente contribuţia participanţilor se poate concretiza în:

 

 • conferinţe, comunicări ştiinţifice, ateliere, discuţii tematice în grup, postere;
 • dezbateri, mese rotunde şi lansări de carte.

 

Vă rugăm să consideraţi simpozionul naţional, şi de data aceasta, ca pe un moment din formarea continuă. În acest sens, organizatorii aşteaptă o participare activă pe parcursul întregului program, de la conferinţele în plen până la demonstraţii şi simulări, de la discuţiile în grupuri şi sesiunile de postere până la mesele rotunde, lansările de carte, sesiunile de concluzii (pe secţiuni sau la nivelul întregii manifestări) ori evaluările finale.

 

Având în vedere tema precum şi scopul comun, ca în cazul ediţiei precedente, sunt invitaţi să participe învăţătorii precum şi membrii altor asociaţii profesionale din învăţământul preuniversitar.

 

 

 

Ca de fiecare dată obiectivele generale ale simpozionului sunt:

 1. un obiectiv de calificare care vizează circumscrierea şi analizarea problematicii prin raportare la programe şi manuale, obiectiv realizat din perspectivă sincronică şi diacronică;

 

 1. un obiectiv practic ce urmăreşte conturarea unor strategii de predare a disciplinei, menite să formeze gustul estetic, să întreţină bucuria lecturii şi să formeze cititori autonomi;
 2. un obiectiv relaţional ce intenţionează crearea unui spaţiu comun de reflecţie, menit să creeze legături viabile între participanţi şi noi posibilităţi de colaborări profesionale.

 

Facem o descriere succintă a activităţilor.

Conferinţe

Susţinute în plen de specialişti din universităţi sau institute de cercetare, acestea vor trasa direcţiile simpozionului, tratând probleme de interes general.

 

 

Grupuri de discuţii

Desfăşurate pe secţiuni paralele cu durata de o oră şi treizeci de minute, sunt organizate pe sistemul discuţiei de tip panel. Recomandăm propunătorilor (câte 3-4 care vor susţine lucrări cu o tematică înrudită) o prezentare succintă, convingătoare şi atractivă de maximum 10 minute. Având în vedere că expunerile in extenso vor fi publicate în culegerea cu lucrările simpozionului, şi de data aceasta, vom pune accent pe dezbaterile ce urmează prezentărilor.

 

 

Ateliere

Desfăşurate în paralel, atelierele sunt demonstraţii ale unor situaţii pe care le putem regăsi în activitatea didactică. Experienţa anului trecut ne-a determinat să extindem timpul de la 50 de minute la 75 de minute, urmând ca după fiecare simulare să aibă loc discuţii.

 

 

Sesiuni de postere

Propunătorii vor expune materialele, urmând să se angajeze în discuţii individuale.

Mese rotunde, dezbateri

Mesele rotunde (3-4) desfăşurate simultan propun teme de interes mai larg decât cele ce se susţin în grupurile de discuţii. În afară de mesele rotunde preconizăm dezbateri (1-2) cu participare largă la care vor participa ca invitaţi specialişti în problemele evaluării, reprezentanţi ai MECI şi CNCEÎP

Vă invităm să faceţi propuneri pentru probleme de interes general subordonate temei simpozionului.

Ateliere alternative

Vizionări de filme, CD-uri ale participanţilor sau alte tipuri de activităţi cu care se încheie zilele de 11 şi 12 decembrie.

Lansări de carte

Scurte evenimente în care vor fi prezentări ale cărţilor recente ale membrilor asociaţiei, legate, în special, de tema simpozionului.

 

 

 

Informaţii utile

1. Selectarea propunerilor de prezentări / ateliere

 • Titlurile şi rezumatele vor fi comunicate până la data de 15 noiembrie 2009. Participanţii sunt rugaţi să-şi concentreze lucrarea (şi implicit rezumatul) pe obiectivele sugerate.
 • Selecţia intervenţiilor va fi făcută de Consiliul ştiinţific al simpozionului, iar confirmarea rezultatelor va fi adusă la cunoştinţă prin poştă electronică până la data de 25 noiembrie  2009.
 • Pentru o bună structurare a secţiunilor simpozionului, sugerăm redactarea unor rezumate concludente şi concise. Vor fi apreciate lucrările bazate pe cercetare şi experienţă proprie. Încurajăm lucrările făcute prin colaborare (profesori şi învăţători/profesori de specialităţi diferite).

2. Publicaţii

Materialele în două exemplare (unul pe dischetă sau pe CD şi unul printat), atent corectate, vor fi culese în Times New Roman/12 cu semne diacritice . Vor fi însoţite de două rezumate: unul în limba română şi unul în limbile engleză sau franceză.

Comunicările vor fi publicate într-un volum iar, în măsura în care se subordonează temelor revistei, unele vor fi reluate în „Perspective”.

3. Taxa de participare
 • pentru membrii asociaţiei taxa de participare: 100 lei.
 • pentru cei care nu sunt membri: 130 lei.

Taxa se depune în contul RO87BRDE130SV08210281300 deschis la BRD (filiala Cluj) al ANPRO (Asociaţia Naţională a Profesorilor de Limba şi Literatura Română „Ioana Em. Petrescu”) până la data de 30 noiembrie 2009 cu menţionarea numelui şi a destinaţiei „suma reprezintă taxa de participare pentru Simpozionul de didactică, 2009”.

 

– Vă invităm să aduceţi cărţi publicate de dumneavoastră pentru standuri.

– Organizatorii asigură cocktailul, protocolul, mapa, sălile, aparatura şi consumabilele.

– Cheltuielile de transport şi cazare vor fi suportate de către participanţi. Menţionăm mai jos preţurile/noapte pentru participanţii care doresc contra cost cazarea+micul dejun suedez la Vila „Bethlem Kata” str. Ponorului nr. 1, locul unde, ca în anii precedenţi, se vor ţine lucrările simpozionului:

  • Categoria A: camera pentru două pers/112RON; 3 pers./144RON;
  • Categoria B camera pentru 2 pers./96RON; 3 pers./132RON; 4 pers./160RON.

 

– În caz de neparticipare nu se returnează taxele achitate.

 

– Lucrările simpozionului se deschid vineri, 11 decembrie, ora 9:00 şi se încheie duminică, 13 decembrie, ora 13:30.

 

Mai multe informaţii şi formularele de aplicaţie le puteţi descărca  AICI

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: